Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szőlőprés képes leírás - Prés.tlap.hu
részletek »

Szőlőprés - Prés.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: pres.tlap.hu » Szőlőprés
Keresés
Találatok száma - 6 db
Borkészítés

Borkészítés

Borkészítés A történeti-néprajzi kutatások feltételezik, hogy hazánk területén a középkor folyamán kizárólag vagy legalábbis túlnyomórészt fehérbort készítettek (Belényesy M. 1955b: 20; Andrásfalvy B. 1957: 56-58). A vörösborról csak igen későn, a 16. században esik szó az írásos forrásokban. Az egykorú tudósításokból az is kiderül, hogy ekkortájt még jóval kevesebbet termesztettek kék szőlőből, mint fehérből. A 17-18. század folyamán a vörösbor javára változott a helyzet. Nagy múltú, híres borokat termő borvidékeink egy része változatlanul megmaradt a fehérborok előállítása mellett. Mások viszont, történelmi jelentőségűek (például Baranya, Somogy, Buda {577.} és Gyöngyös vidéke) és újabban fellendültek (például az Alföld) részben vagy egészben áttértek a vörösbor készítésére. A 19. század elejétől a vörösbor ismét kezdett háttérbe szorulni. Helyét a félvörös, siller, kártélyos vagy pirkanyós borok foglalták el (Keleti K. 1875: 134-135; Andrásfalvy B. 1957: 50-56). A 19-20. század fordulójától a piaci kereslet egyre inkább a határozott színre (vagy vörös, vagy fehér) törekvést kívánta meg a termelőktől. A jó minőségű, piacképes vörösbor előállítása azonban sokkal több tényező függvénye, mint a hasonló minőségi szintű fehérboré.

A fehérbor készítése

A fehérbor készítése

Fehérbort általában fehér és esetleg kevés festőanyagot tartalmazó vörös (piros) szőlőfajtákból taposással és sajtolással, egyes vidékeken pedig csak sajtolással nyertek. Színe a benne lévő fehér fajtáktól függően a halvány zöldessárgától a sötét aranysárgáig változó volt. A szőlőt zúzatlan állapotban, parázson vitték a feldolgozás helyszínére, és a szedőkádba öntötték. A kád valamennyi fehérbort termelő borvidékünkön kerek fenekű, felfelé kissé bővülő, abroncsokkal összefogott, dongás kádáredény volt. A munka a szőlőfürtök összezúzásával, csömöszölésével, muszkolásával, dürückülésével kezdődött. Erre a célra borvidékeink többségén kb. egy méter hosszú, 3-5 csonkolt ágban végződő cseresznye- vagy szilvafahusángot használtak. A nyugat-magyarországi városi-polgári szőlőgazdaságokban nyeles zúzóbunkókkal törték össze a fürtöket. Ha a kádban már elég sok letört szőlő volt, vesszőből font szűrőkast nyomtak bele. A vesszőfonáson át beszüremkedett a lé. A héj és a csuma, csuta azonban kívülmaradt. Így a kasból mericskével, finakkal, cserpákkal kimeregették a színlét, és mindjárt hordókba töltögették. A mustnak a hordókba töltésére a tődeklő, tőtike, lihu szolgált, mely régebbi formájában egy darab fából kifaragott, teknőszerű eszköz volt. A fenéken lévő lyukba rézcsövet erősítettek.

Sajtoló

Sajtoló

Az alábbi ábrán látható olaj- vagy szőlősajtoló szerkezet egy nagy csigasorral emelhető-süllyeszthető kőtömb helyzeti energiáját alakítja mozgási energiává. A kőtömb sorozatos felemelésével és visszaejtésével sajtolták ki az olajat vagy a szőlőlét az elmozdítható keretbe helyezett bogyókból. Érdekes a kézikereket kitámasztó villa, mint 'balesetmegelőzési' eszköz a kerék kezelője számára.

Szőlőprés Balatonfüreden

Szőlőprés Balatonfüreden

A műemléki védelem alatt álló, 1820-ban készült szőlőprés a tihanyi úti körforgalomnál áll. A fából készült prést az 1980-as években még használták szüret idején. Megtalálható a szőlőprés Balatonfüreden.

Nyitott- és zárt tartályú prés

Nyitott- és zárt tartályú prés

Nyitott- és zárt tartályú pneumatikus szőlőprések: - a léelválasztás perforált tartálypaláston keresztül ill. belső léelválasztó csatornákon keresztül történik - légyűjtés a tartály alatt elhelyezett nagyméretű légyűjtő tartály segítségével - tengelycsonkon ill. ajtón keresztül tölthetők - a hatékony léelválasztásnak köszönhetően a tank térfogatának több mint kétszresével tölthető a prés - préstartály méretek: 9-150 hl-ig rendkívül sokfajta méretben - rendkívűl könnyen kezelhető és programozható - 115 hl űrméretig beépített kompresszorral - igény esetén a nagyobb típusoknál, intelligens préselési program, automatikus mustválasztó szelep

 Antik szőlőprések Thászosz szigetén

Antik szőlőprések Thászosz szigetén

Ókori parasztgazdaságok maradványait és szőlőművelési eszközöket, köztük antik préseket tártak fel a görög régészek az Égei-tengeri Thászosz szigetén - jelentette be a görög kulturális minisztérium. Az egy méter magas szőlőpréseket a kámboszi lelőhelyen, a sziget délnyugati részén lévő Kasztro Limenaria település közelében találták. Ilyen eszközöket a hellenisztikus kortól a bizánci időkig használtak. Az 500 méter magasságban jó állapotban fennmaradt borászati eszközök mutatják, milyen nagy fontossága volt a szőlőművelésnek a sziget gazdasági életében - jegyezte meg a görög kulturális minisztérium közleménye, hozzáfűzve, hogy az ókorban a thászoszi bornak nagy híre volt az egész hellén világban.

Tuti menü