Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Préselés képes leírás - Prés.tlap.hu
részletek »

Préselés - Prés.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: pres.tlap.hu » Préselés
Keresés
Találatok száma - 5 db
A levelek tartósítása

A levelek tartósítása

Ősrégi módszer, a levelek tartósítására -szerintem mindenki ismeri. Az azonban nem mindegy, hogy hogyan préselünk. Egy nagy és vastag könyvet keressünk erre a célra. (Régi telefonköny, kattalógusok, stb.) A kisimított, megtisztított leveleket itatós papír vagy papírtörlő közé helyezzük, és így tegyük a könyv lapjai közé. Tehetünk rá nehezékként még néhány súlyosabb könyvet. Legalább egy hétig szárítsuk így a leveleket. Ez idő alatt szépen kiszáradnak, kisimulnak a levelek. Ha mégsem, cseréljük szárazra a papírtörlőt és addig folytassuk tovább a préselést, mig tökéletesen szárazak nem lesznek. Ha így teszünk megakadályozzuk, hogy a levelek bepenyhedjenek és tönkremenjenek. Ha szépen lepréselődtek őrizhetjük őket egy könyvben is, de nagyobb mennyiségnél pl. dobozban is. A bon-bonos dobozok nagyszerű szolgálatot tehetnek, sőt papírlapokkal elválasztva akár rendszerezhetjük is őket.

Préselés a Dzsámi tövében

Préselés a Dzsámi tövében

Felvonulással, a borrendek bevonulásával, borkóstolással ünnepelték a szüretet a pécsiek szeptember 25-én a Széchenyi téren. A rendezvénynek az időjárás is kedvezett, így több ezren vettek részt a Pécs főterén immár 15 éve rendszeresen megtartott Szőlő és bor ünnepén. A szüreti ünnepet a város és a megye vezetői nyitották meg, a hagyománynak megfelelően mustot préseltek a Dzsámi alatt elhelyezett színpadon, majd átadták a legjobb borokért járó kitüntetéseket. A szőlő és bor által ihletett előadóművészek éves találkozója, a X. Európai Bordalfesztivál záró akkordjaként francia, spanyol, finn és lengyel együttesek adtak elő bordalokat. A kórusok, zenészek és táncosok a térség híres nedűivel együtt igazán egyedi élményben részesítették az érdeklődőket. Az se búsuljon, aki lemaradt a pécsi rendezvénytől, mert a hétvégén Villányban lesz igen színvonalas borfesztivál, a Mediterrán Ősz 2005 programsorozat pedig csak október 23-án zárul a szemelyi Vendel napi búcsúval. Ha kedveli a villányi borokat és kedvet kapott a borfesztiválhoz, látogasson el a Mediterrán Ősz programsorozat Vörösbor Fesztivál című rendezvényére szeptember 30. és október 2. között Villányba, ahol számos színvonalas program mellett megválasztják a város borát, és természetesen szüreti felvonulás is lesz.

Szűrők-Préselés

Szűrők-Préselés

Préselés effekt nagyon hasznos azok számára pl. :akik szeretnek kifestőzni XD. Nha de félretéve a viccet tényleg sokoldalú és szép képek hozhatók létre ezzel az effektel is: gipszlenyomat, fénymásolat és még sok.

Szüret, darálás, préselés, erjesztés.

Szüret, darálás, préselés, erjesztés.

A megfelelő előkészületek tárgyalása után ezúttal a szüretről és a borkészítés alapjairól faggattuk Jakab Sándor beregszászi szőlészt-borászt. - Mire figyeljünk oda szüretkor? - A szüret kiemelkedő esemény a szőlősgazdák életében, legtöbbünknél családi ünnep, amikor szembesülünk egész éves munkánk eredményével, éppen ezért érdemes megadni a módját. A legjobb a kora reggeli órákban kezdeni a szüretet, amikor már felszáradt a harmat, de még viszonylag hűvös van, mivel a szüretelendő szőlő minősége szempontjából előnyös, ha a szőlőszemek nem melegednek fel a napon. Természetesen nem tartható be minden esetben ez a szabály, hiszen ha már egyszer nekiláttunk a szüretnek, azt mindenképpen be kell fejeznünk, az időjárás alakulásától függetlenül. Arra azonban célszerű odafigyelni, hogy mihelyst összegyűlt egy préselésre való mennyiség, lehetőség szerint azonnal szállítsuk a pincébe vagy a feldolgozás helyére a szőlőt, azután mielőbb daráljuk le és hagyjuk pihenni a kádakban.

Virágpréselési ötletek

Virágpréselési ötletek

Virágokat préselni mókás és nagyon könnyű! Egyáltalán nem igényel drága befektetést, csak egy kis kreativitás kell hozzá. Amire szükséged lesz: gyönnyörűséges virágok, papír és száraz meleg. Eszközök Bármilyen lapos, nehéz tárgy megfelelő a nyomás kifejtéséhez: telefonkönyvek, szótárak, enciklopédiák, stb. Nem tanácsos közvetlenül a könyv oldalai közé tenni a virágokat, mert a összekenhetik a lapokat. Helyette tedd több ív nedvszívó papír közé a növényeket és erre tedd a könyveket! Vannak speciális itatóspapírok is, de az újságpapírok vagy az extra-vastag papírtörölközők ugyanolyan jó szolgálatot tesznek.

Tuti menü