Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Prés - Présház képes leírás - Prés.tlap.hu
részletek »

Prés - Présház - Prés.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: pres.tlap.hu » Prés - Présház
Keresés
Találatok száma - 9 db
Présház

Présház

1998-ban nyitotta a Bánki család és akkor is és ma is az ország egyik - ha nem a' - legérdekesebb vinotékáját tisztelhetjük benne. Mondjuk ezt azért, mert gyakorlatilag ez az egyedüli hely, ahol nem egy egységes szortimentet' tartanak, hanem egyértelműen azzal az igénnyel lépnek fel, hogy az ország legjobb borait tartsák. És hogy ezt miért teszik? Az ok kettős. Egyrészt persze ez a koncepció, másrészt viszont azért, mert megtehetik.

Fáy Présház Étterem

Fáy Présház Étterem

Fáy András a főváros zaját cserélte fel gyakran, hogy nyugodtan pihenhessen a Fóti Somlyó dombjai közt fekvő szőlőskertjében. Présházában gyakran összegyűltek a reformkor jeles képviselői: Vörösmarty, Deák, Garay és sokan mások. A haza mindenese, egy ideig falunkban tanfelügyelőként is dolgozott. Az iskola padjai közt talált rá későbbi feleségére, a szépszemű fóti leányra, Sziráki Zsuzsikára. Fáy András a költő, az író, a jogot végzett ügyvéd birtokán született meg Vörösmarty ismert költeménye, a Fóti dal. Fáy András egykori présháza ma híres vendégfogadó hely. Minden ősszel a korabeli szüreti mulatságok hangulatát idézve a Fóti Szürettel nyílik meg a Fóti Ősz rendezvénysorozat.

Pince és présház

Pince és présház

Ha már a szőlőtelepítés kész, a présházzal is foglalkozni kellene. Ugyan van még pár év a saját termésig, de a ház melletti szőlőből tavaly is csináltam bort, az új termésig pedig majd minden évben veszek szőlőt szüretkor a faluban. Egyrészt ez jó tanulási időszak lesz, másrészt a hordókba mindeképpen kellene bor, hogy ne menjenek tönkre.

Présház, Fonyód

Présház, Fonyód

A településen az egyetlen megmaradt népi építészeti emlék a XIX. század elején épült, nádfedeles, fehér falú présház. A négyoszlopos, timpanonos kocsifeljáró teszi még szebbé az épületet. A présház 22 méteres pincéjében ma is a legjobb helyi borokat tárolják.

Mátyás Király Múzeum

Mátyás Király Múzeum

A helyiség falainak alsó része feltehetően I. Lajos uralkodásának elején, az 1340-es években épült egy templomhajó falaként. A templom azonban soha sem készült el. A falakat az 1350-es években egy palotaszárny építéséhez használták fel. A XIV. század végén Zsigmond alakíttatta ki a korábbi épület falainak felhasználásával a palota nagy présházát. A famennyezettel fedett tér délkeleti sarkában falazott taposókád állt. A présház bejárata elé egy erkélyalépítményt építettek, amelynek falaiban ülőfülkéket alakítottak ki.

Tokaj-hegyalja borospince

Tokaj-hegyalja borospince

Ha szeretné közelebbről megismerni Tokaj-hegyalját, hazánk világörökségként jegyzett borvidékét, ha szeretné a Borok királya és a Királyok boraként is nevezett tokajit helyi pincékben, helyi borosgazdák lopójából megkóstolni, vagy ha egyszerűen csak szép környezetben, a városok zajától távol szeretné eltölteni szabadságát, akkor Tarcal, az egykori hegyaljai mezőváros, ami Tokajtól épp csak annyira van távol, hogy a turisták tömege ide már nem ér el, az Ön számára megfelelő választás.

Présház berendezése

Présház berendezése

Présház berendezése. Folytatódik a nyári visszatekintés, ezúttal a présház történetével. Mint szép lassan minden a házban és a ház körül, egyszer csak a présház is elkészül, a 3-4 évnyi, sok kis lépésből álló munka végül csak összeáll. Egy kis tetőcsere, bádogozás, födémcsere, ajtócsere, tereprendezés, támfalépítés, villanyszerelés, vakolás után már csak a festés és a meszelés maradt hátra. A mész még meg sem száradt, már hoztuk is a garázsban pihenő régi konyhabútort.

Pataky Présház

Pataky Présház

Borospincénk legfeljebb 40 fő fogadására alkalmas, vendéget csak előzetes telefonos bejelentkezés alapján fogadunk. Igény szerint kínálunk hagyományos tokaji fajtákból álló borkóstolót pogácsával vagy melegvacsorával. A löszbe vájt, boltíves pincében a nemes penésszel borított falak egész évben állandó (15°C körüli) hőmérsékletet biztosítanak.

MovingService

MovingService

- Belföldi és nemzetközi lakás és irodaköltöztetés, áruszállítás. - Lakás és irodaköltöztetés, áruszállítás és raktározás. - Ingyenes felmérés, szaktanácsadás és letölthető csomagolási segédlet - Csomagolási segédeszközök biztosítása.(dobozok, ragasztó szalag, légpárnás fólia, zsugorfólia, hullámpapír) - Teljes vagy részleges be és kicsomagolás (Full service) - Bútorszerelés, lapra szerelt új iroda és lakás bútorok összeszerelése. - Lakberendezési tárgyak le és felszerelése. (képek, fali polcok, csillárok, karnisok és kisszekrények szerelése akár betonfalra is!)

Tuti menü