Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Prés linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Prés képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: pres.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 72 db
Borkészítés

Borkészítés

Borkészítés A történeti-néprajzi kutatások feltételezik, hogy hazánk területén a középkor folyamán kizárólag vagy legalábbis túlnyomórészt fehérbort készítettek (Belényesy M. 1955b: 20; Andrásfalvy B. 1957: 56-58). A vörösborról csak igen későn, a 16. században esik szó az írásos forrásokban. Az egykorú tudósításokból az is kiderül, hogy ekkortájt még jóval kevesebbet termesztettek kék szőlőből, mint fehérből. A 17-18. század folyamán a vörösbor javára változott a helyzet. Nagy múltú, híres borokat termő borvidékeink egy része változatlanul megmaradt a fehérborok előállítása mellett. Mások viszont, történelmi jelentőségűek (például Baranya, Somogy, Buda {577.} és Gyöngyös vidéke) és újabban fellendültek (például az Alföld) részben vagy egészben áttértek a vörösbor készítésére. A 19. század elejétől a vörösbor ismét kezdett háttérbe szorulni. Helyét a félvörös, siller, kártélyos vagy pirkanyós borok foglalták el (Keleti K. 1875: 134-135; Andrásfalvy B. 1957: 50-56). A 19-20. század fordulójától a piaci kereslet egyre inkább a határozott színre (vagy vörös, vagy fehér) törekvést kívánta meg a termelőktől. A jó minőségű, piacképes vörösbor előállítása azonban sokkal több tényező függvénye, mint a hasonló minőségi szintű fehérboré.

A fehérbor készítése

A fehérbor készítése

Fehérbort általában fehér és esetleg kevés festőanyagot tartalmazó vörös (piros) szőlőfajtákból taposással és sajtolással, egyes vidékeken pedig csak sajtolással nyertek. Színe a benne lévő fehér fajtáktól függően a halvány zöldessárgától a sötét aranysárgáig változó volt. A szőlőt zúzatlan állapotban, parázson vitték a feldolgozás helyszínére, és a szedőkádba öntötték. A kád valamennyi fehérbort termelő borvidékünkön kerek fenekű, felfelé kissé bővülő, abroncsokkal összefogott, dongás kádáredény volt. A munka a szőlőfürtök összezúzásával, csömöszölésével, muszkolásával, dürückülésével kezdődött. Erre a célra borvidékeink többségén kb. egy méter hosszú, 3-5 csonkolt ágban végződő cseresznye- vagy szilvafahusángot használtak. A nyugat-magyarországi városi-polgári szőlőgazdaságokban nyeles zúzóbunkókkal törték össze a fürtöket. Ha a kádban már elég sok letört szőlő volt, vesszőből font szűrőkast nyomtak bele. A vesszőfonáson át beszüremkedett a lé. A héj és a csuma, csuta azonban kívülmaradt. Így a kasból mericskével, finakkal, cserpákkal kimeregették a színlét, és mindjárt hordókba töltögették. A mustnak a hordókba töltésére a tődeklő, tőtike, lihu szolgált, mely régebbi formájában egy darab fából kifaragott, teknőszerű eszköz volt. A fenéken lévő lyukba rézcsövet erősítettek.

Sajtoló

Sajtoló

Az alábbi ábrán látható olaj- vagy szőlősajtoló szerkezet egy nagy csigasorral emelhető-süllyeszthető kőtömb helyzeti energiáját alakítja mozgási energiává. A kőtömb sorozatos felemelésével és visszaejtésével sajtolták ki az olajat vagy a szőlőlét az elmozdítható keretbe helyezett bogyókból. Érdekes a kézikereket kitámasztó villa, mint 'balesetmegelőzési' eszköz a kerék kezelője számára.

Agrobázis

Agrobázis

Erő- és munkagépalkatrészekkel, valamint műszaki áruk széles választékával állunk kis- és nagykereskedelmi partnereink részére. Az MTZ, Zetor, valamint ZTS traktorok valamennyi típusához kiemelt raktárkészlettel rendelkezünk központi raktárunkban. Ezen alkatrészeket nagy mennyiségben, közvetlen gyári beszerzésből importáljuk, melynek révén kedvező árakat tudunk biztosítani partnereink részére. Munkagépalkatrészeket a hazánkban leggyakrabban használt típusokhoz forgalmazunk.

Agrocentrum

Agrocentrum

Hobby borászati tevékenységhez kapcsolódó eszköz és anyagellátás a célunk, egyedi borászati igényeket is kielégítünk. Szaktanácsadással , kistételű borok palackozásával is állunk a rendelkezésére. Céges és egyedi cimkés borok kistételben igény szerint, kedvező áron saját készletünkből.

Szőlőzúzás

Szőlőzúzás

A szőlőfeldolgozás első munkafolyamata, a mustnyerés kezdete, amikor a fürtöket összetörik, taposásra vagy sajtolásra, esetleg közvetlenül a héjon erjesztésre alkalmassá teszik. Eszköz- és technikatörténeti szempontból a szőlőzúzásnak két egymást váltó módja és korszaka van. 1. A múlt század végéig általános a szőlőt (néhol ma is) fabunkók vagy 3-5 csonkolt ágban végződő karók különböző méretű változataival törték össze (muszoló, muszkoló, maszitó, csomiszoló: Dunántúlon; csomoszoló, csömöszölő, dömöszkölő, dzsamáló: É-Mo.-on; csumiszoló, törőfa, dömőfa: Alföldön; dürückölő, csömiszölő: Erdélyben). Fenti eszközök közül a méternyi hosszú cseresznye- vagy szilvafabotok szolgáltak a fehér szőlő kádon való csomoszolására, csömöszölésére, dürückölésére, amit taposás követett. A dunántúli területeken és a városi szőlőgazdaságokban ismertebb volt a hosszabb nyelű zúzóbunkó, amivel maszították, muszkolták a fürtöket már a szőlőszállító edényben, a csöbörben vagy puttonyban, taposás, gyakrabban sajtolás előtt.

Szőlőprés Balatonfüreden

Szőlőprés Balatonfüreden

A műemléki védelem alatt álló, 1820-ban készült szőlőprés a tihanyi úti körforgalomnál áll. A fából készült prést az 1980-as években még használták szüret idején. Megtalálható a szőlőprés Balatonfüreden.

Blazsik Gépműhely

Blazsik Gépműhely

1954-ben ipari tevékenységünk kezdetekor lakossági szolgáltatással foglalkoztunk. Kb. egy év múlva motorkerékpár oldalkocsit gyártottunk az ország minden területére, megrendelésre, motorkerékpár tipusoknak és a megrendelő kívánságának megfelelően. Az autók megjelenése után az oldalkocsi rendelés mind kevesebb volt, így azt abbahagytuk. Most már megfelelő géppark lévén módunk volt nagy ipari vállalatoknak közvetlenül és a Kisipari Termelő Irodán keresztül szinte minden szakmába vágó vasipari terméket gyártani és szállítani hosszú éveken keresztül, míg azok meg nem szüntek ill. már nem tartottak igényt a mi munkánkra sem.

Hidraulikus prés

Hidraulikus prés

A munkafolyamat során por alaku robbanóanyagból hengeres préstestek készülnek az órajárással ellentétes forgású körasztalos berendezés felülről látható. A berendezéssel kiszolgált hidraulikus prés - a robbanás veszély miatt - a szomszédos helységben van. Az adagolt mennyiség ellenőrzését követően a szerszám a prés alá fordul a kész préstestet a bal oldali manipulátor a kihordó szalagra helyezi. Kiszedés után két lépésben történik a szerszám tisztítása és zárása formaleválasztóként a szerszám grafitozására van szükség.

Hirdetés
Krone

Krone

Szabad kapacitásunk terhére szívesen vállalunk présmunkákat bérmunkában, vagy más konstrukcióban, akár szer-számkészítéssel, nemesítéssel, felület-kezeléssel együtt is. Valamennyi munkatársunk több éves, esetenként évtizedes szakmai tapasz-talattal rendelkezik ezen a területen, amely más szükséges intézkedéssel együtt garantálja megrendelőink szakszerű, gyors, pontos kiszolgálását.

Zuzu 98

Zuzu 98

Cégünk 1997-ben alakult, azzal a céllal, hogy a kerti munkák, ház körüli teendők, valamint az ehhez kapcsolódó feladatok elvégzéséhez a lehető legjobb terméket, alkatrészt és szolgáltatást kínálja, megfelelő áron és megfelelő minőségben. A vállalkozás megalakulása óta folyamatosan fejlődik, mivel évről-évre egyre több megrendelést, valamint meghívást kap különböző rendezvényekre, ahol megjelenésével, és termékeivel emeli a színvonalat. Vevőink minőségi követelményeit a legmesszebbmenőkig teljesítjük, ugyanis a minőségi előírásoknak való megfelelés a folyamatos megrendelést és versenyképességet jelenti a cég számára.

AVT Tömítéstechnika

AVT Tömítéstechnika

Cégünk 2006-ban, Miskolcon alakult családi vállalkozásként. Fő tevékenységünk a tömítéskészítés és hidraulika javítás, gépi forgácsolás. Szakembereink több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a hidraulikus rendszerek javítása, tervezése, gyártása, illetve a hidraulikus és pneumatikus tömítések készítése terén. Megrendelőink részéről a legfontosabb elvárás, hogy a hidraulikus probléma miatt megállni kényszerült munkagépeik a lehető leghamarabb újra termelhessenek. Telephelyünkön egyedülálló módon egy helyen kínáljuk a meghibásodott munkahengerekhez való egyedi méretű tömítések azonnali legyártását, a hengerek összeszerelését, felújítását. Célunk, hogy szakmailag kiválóan képzett kollégáinkkal, korszerű gépparkunkkal, gyors és pontos munkánk révén a megrendelőink állandó, elégedett partnereinkké váljanak.

Vart - Speciál

Vart - Speciál

A VART-Speciál Kft. elődjét a budapesti KAEV állami vállalat (Könnyűipari Gépgyártó) hozta létre 1970-ben, mint a cég 8. sz. gyára. 1972-ben építette meg a mezőtúri ipartelepen a gyárat, aminek 50%-át 1995-ben a V.A.Rt. megvásárolta és létrehozta itt a saját 2. sz. gyárát. Az 1995-ben megvalósult vásárlással a 85 fős létszám, a teljes termékpaletta, az üzleti kapcsolatok, a készletek, a szerszámok és gépek komplett a V.A.Rt. tulajdonába kerültek. A meglévő termékkörből a V.A.Rt. meghagyta a piacképes termékeket, továbbfejlesztették azokat, valamint új típusokat hoztak létre. Az elavultakat megszüntették, helyettük alkatrészgyártásra rendezték át a gyár egy részét. 2004. elején a gyár kivált a V.A.Rt.-ből és azóta VART-Speciál KFT. néven önállóan folytatja tovább tevékenységét, 14 500 m2-es telken 3 600 m2-es saját tulajdonban lévő gyártócsarnokában valamint 1200 m2-es iroda és szociális épületében. Immár lassan 40 éve állunk partnereink rendelkezésére, közben óriási szakmai gyakorlatra szert téve, biztos helyet szerezve az illetékes iparág piacának élvonalában.

Palackprés

Palackprés

Az általánosan is ismert súlyos problémákat az elmúlt években a konyhai hulladékokkal kapcsolatban az okozza, hogy évente 20%-kal növekszik a fölöslegesen használt anyag. A fogyasztói ipar fejlődése és az életszínvonal emelkedése sajnos nem segíti környezetünk állapotának javulását, kilátásaink nem túl optimisták. Különböző méretű, nem visszaváltható palackokat használnak a nemzetközi szabványok. Tekintettel a nagy méretükre, nagy a helyigényük a használat utáni tárolásnál. Következetes deformációval igen nagy helyet spórolhatunk meg. A kézzel történő deformáció nem éppen a legkényelmesebb megoldás. Az emberek életszínvonalának növekedésével együtt ez a termék biztosan egyre több háztartásban lesz megtalálható.

Láncszem

Láncszem

Az 1991-ben alapított Láncszem Bt. az általános fémipari beszállítói tevékenysége (lsd. Fémmegmunkálás menüpont) mellett 2005 óta fejleszt és forgalmaz környezetvédelmi termékeket. Mára komplett termékcsaláddal rendelkezünk, az egyszerű fém italos dobozok tömörítőjétől a PET-palack préseken át a komplett mobil szelektív hulladékgyűjtő szigetig (Termékek). Ezek a termékek komfortosabbá, gazdaságosabbá, rendezettebbé teszik a szelektív gyűjtést mind a lakosság, mind a közületek részére. Termékeinket azzal a meggondolással fejlesztettük, hogy az oly fontos környezetvédelembe mind a lakosság, mind a közületek könnyen, kényelmesen bekapcsolódhassanak. Ha Ön is tenni akar unokáinkért, élhetőbb környezetet kíván számukra örökül hagyni, ismerkedjen meg termékeinkkel!

Zollex

Zollex

Hulladék bármi lehet, amire már nincs szükségünk, de kisebb-nagyobb kezelés - préselés, ledarálás, komposztálás, beolvasztás, stb. - után még használható valamire. Ha tisztább környezetre vágyunk és csökkenteni szeretnénk a szemétdíj költségét, akkor egyszeri beruházással erre lehetőségünk van.

Borászat

Borászat

A szőlő és a bor számos területen bizonyult és bizonyul ma is az emberi létezés fontos tényezőjének. Közvetlen gazdasági haszna mellett nem elhanyagolható az egyetemes emberi és a nemzeti kultúrák fennmaradásában, ismertté válásában betöltött szerepe. A tudomány által bizonyított pozitív élettani hatásai alapján pedig remélhetőleg egyre inkább az egészséges, kiegyensúlyozott, harmonikus életmód mindennapi velejárójává válik. Az 1997. októberében megnyílt szaküzletünk Magyarország neves borvidékeinek minőségi palackozott boraival, pezsgőkkel, pálinkákkal, gyümölcsborokkal várja kedves Vásárlóit.

Tuti menü