Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Borkészítés képes leírás - Prés.tlap.hu
részletek »

Borkészítés - Prés.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: pres.tlap.hu » Borkészítés
Keresés
Találatok száma - 12 db
Szőlőzúzás

Szőlőzúzás

A szőlőfeldolgozás első munkafolyamata, a mustnyerés kezdete, amikor a fürtöket összetörik, taposásra vagy sajtolásra, esetleg közvetlenül a héjon erjesztésre alkalmassá teszik. Eszköz- és technikatörténeti szempontból a szőlőzúzásnak két egymást váltó módja és korszaka van. 1. A múlt század végéig általános a szőlőt (néhol ma is) fabunkók vagy 3-5 csonkolt ágban végződő karók különböző méretű változataival törték össze (muszoló, muszkoló, maszitó, csomiszoló: Dunántúlon; csomoszoló, csömöszölő, dömöszkölő, dzsamáló: É-Mo.-on; csumiszoló, törőfa, dömőfa: Alföldön; dürückölő, csömiszölő: Erdélyben). Fenti eszközök közül a méternyi hosszú cseresznye- vagy szilvafabotok szolgáltak a fehér szőlő kádon való csomoszolására, csömöszölésére, dürückölésére, amit taposás követett. A dunántúli területeken és a városi szőlőgazdaságokban ismertebb volt a hosszabb nyelű zúzóbunkó, amivel maszították, muszkolták a fürtöket már a szőlőszállító edényben, a csöbörben vagy puttonyban, taposás, gyakrabban sajtolás előtt.

A borkészítés lépései

A borkészítés lépései

A borkészítés nyersanyaga a friss, teljesen érett szőlőfürt. Észak-Európában és Amerika keleti részein, ahol az időjárás hűvösebb és hiányzik a teljes éréshez szükséges hőmennyiség, korábban is történhet a betakarítás. Az emiatt hiányzó cukormennyiséget hozzáadott cukorral vagy szőlősűrítménnyel javíthatják. A teljes beérésig tőkén hagyott szőlő, illetve a szüret után részlegesen szárított szőlő, a természetes nedvességveszteség miatt (részleges mazsolásodás, mint pl. a spanyol Málaga esetében) egyaránt magas cukortartalommal bír. A nedvességvesztés fokozása miatt, erre alkalmas penészt, a Botrytis cinera-t is szoktak felhasználni (ahogy a francia Sauternessel is teszik). Ezekből a szőlőkből édes, asztali bort készítenek. Ezeket a borokat olyan különleges módszerekkel készítik, mint a kén-dioxid hozzáadása, a kis edényekben vagy az alacsony hőmérsékleten történő erjesztés - mindezt azért, hogy leállítsák az erjedést, mielőtt minden cukor kiforrna.

Préselés

Préselés

A mai gépesített borgyártás során a szőlőt egymenetben zúzzák és választják le a kocsányról egy préselő-zúzógép segítségével. Ez általában egy lukacsos hengerből és egy lapátból áll, és 600-1200 fordulatot tesz percenként. A préselés után a szőlőszemek a henger nyílásain át haladnak tovább, míg a szárak nagyrésze a henger végén hagyja el a rendszert. Forgó zúzógépet is használhatnak. Az ősi módszerek használata, a lábbal vagy cipővel való szőlőtaposás, ma már ritkaság.

Bor

Bor

A bor - mértékkel fogyasztva - a legegészségesebb ital. Nem kisebb tudós állította ezt, mint Louis Pasteur, a veszettség elleni szérum felfedezője. Megállapításához azt már nem fűzte hozzá, amit mi is megtapasztaltunk: az okkal, móddal fogyasztott bor nem egyszerűen alkoholtartalmú ital, és nem föltétlenül 'öl, butit és nyomorba dönt'. Nem bolondság az, hogy egyes országokban (nem csupán a legtöbb bort termelőállamokban) okos és átgondolt borpropagandával harcolnak az alkoholizmus terjedése ellen. Nálunk sem az egyébként évrol évre csökkenő mértékű borfogyasztásban kell keresni ennek a veszedelmes 'népbetegségnek' az okát. Magyarországon jelenleg a kistermelők állítják elő a bor-termésnek majdnem a felét. Ahol értenek hozzá, ott jó minőségű, egészséges, kellemes illatú fehér- és vörösborok születnek a szőlősgazdák pincéiben. Az őszi napfény hatására a szőlőfürtök megérnek, és bennük 15-25 % cukor képződik. A szüretet akkor kezdjük meg, amikor a cukorfok már nem emelkedik. Ne várjunk túl soká a szürettel, mert a bogyók savtartalma nagyon csökken, és a szürkepenész is nagy kárt tehet a fürtökben. Csak egyetlen történelmi borvidékünk van, ahol meg kell várni a penészgombák okozta bogyótöppedést, és ez Tokajhegyalja, ahol a 'királyok bora és a borok királya', a tokaji aszú terem.

Háztáji borkészítés

Háztáji borkészítés

Néhány hasznos tanács egy kezdő amatőr vincellértől, kezdő amatőr vincelléreknek 20-200 liter háztáji bor készítéséhez: Az őszi napfény hatására a szőlőfürtök megérnek, és bennük 15-25 százalék cukor képződik. A szüretet akkor kezdjük meg, amikor a cukorfok már nem emelkedik. Ne várjunk túl sokat a szürettel, mert a bogyók savtartalma nagyon csökken, és a szürkepenész is nagy kárt tehet a fürtökben. Ne törekedjenek fajbor előállítására. Nem baj, ha a bor több szőlőfajtából készül, így lesz jellegzetes, egyéni ízű, zamatú, háztáji bor. Nem kell a bort a háztájiban agyonfényesíteni. Elégedjünk meg azzal, hogy a pincében és a helyi fogyasztás alkalmával kristálytiszta marad, és csak a rövidebb szállítást, tárolást viseli el. Készítsünk alacsony alkoholtartalmú, de üde, illatos bort, amelyből jóízűt lehet kortyolni anélkül, hogy fejbe-verné a fogyasztóját. A legtöbb borbetegséget és borhibát a tisztaság hiánya okozza, ezért a borászkodás legfőbb követelménye a tisztaság. Ez már az edények előkészítésénél kezdődjön és kísérje végig a bort a pohárig. A háztáji pincében a bort fahordóban vagy üvegballonban erjesszük ki és tároljuk. A műanyag edények erre a célra csak átmenetileg alkalmasak.

Borkészítés II.

Borkészítés II.

A bor készítése ősi technológia. A bibliai Noé is vitt szőlővesszőket a bárkába a vízözön elől. A bor nem alapvető táplálék, de élettanilag kis mennyiségben egészséges ital, amelyet főleg szőlőből, néha azonban más gyümölcsökből is erjesztenek. A szőlőből készülő bor elkészítésének a műveletsorát mutatjuk be. A tényeges műveletek azonban ugyanezek lesznek akkor is, ha másféle gyümölccsel dolgozunk.

Borok - borkészítés

Borok - borkészítés

A borvidéken a szőlőültetvények 17 helységben találhatók, a borospincék és a borászati üzemek viszont elsősorban Egerben, illetve Verpeléten vannak. Az utóbbi évtizedben Ostoroson, majd Egerszalókon épültek új szőlőfeldolgozók, borászati üzemek és borospincék. A borvidéken kb. 450 000 hl bortároló edén.yzet található (Egerben 220 000 hl, Verpeléten 100 000 hl, Ostoroson 50 000 hl, Egerszalókon pedig 40 000 hl, egyéb községekben: Andornaktályán, Koszvajon, Demjénben és Felsőtárkányban összesen kb. 40 000 hl).

Préselés II.

Préselés II.

A préslelési folyamat változó, attól függően, hogy milyen [szőlő]?ből készítünk bort. A [fehérszőlő]?k esetében a préselés az erjedés megkezdése előtt zajlik, a [rozé]? és a vörösborok esetében a héjon áztatás után. Régebben a függőleges, hagyományos [prés]?ek voltak elterjedve, mára azonban inkább már a vízszintes présekkel dolgoznak a gazdák. A függőleges prés esetében a nyomás egy csavar által felülről jött. A vízszintes préseknél a nyomás a két végről jön, ezeket sokkal pontosabban lehet állítani és szabályozni. A lé mennyisége általában 1kg szőlőre vetítve 75cl mustnak felel meg.

A borkészítés alapjai

A borkészítés alapjai

A bor a szőlőből származó must vagy cefre alkoholos erjesztésével készített ital. E meghatározás szerint a bor alapanyaga csak szőlő lehet, továbbá előállítása kizárólag alkoholos erjesztés útján történhet. Ennek megfelelően a szőlőn kívül más gyümölcsből hasonló módon készített ital nem tartozik a bor fogalom körébe. Az ilyen italok csak a felhasznált gyümölcsre utaló megnevezéssel - pl. almabor, meggybor stb.- kerülhetnek forgalomba. A bor fogalmának ez a szigorú körülhatárolása egy szigorú rendelet - ismert kifejezéssel a bortörvény - előírásainak felel meg. A bortörvény a szőlő- és a gyümölcstermesztésről, a must és a bor előállításáról, kezeléséről, forgalomba hozataláról és számos más, a borral kapcsolatos tevékenységről rendelkezik, s mindezzel a nagy múltú és híres magyar szőlőtermesztésnek és borgazdálkodásnak hivatott védelmet és elismerést biztosítani.

Hirdetés
Szalmabor - első préselés

Szalmabor - első préselés

Szalmabor - első préselés : A cefre másfél nap alatt szépen kiázott, így nekiláttam a préselésnek. Mivel semmilyen eszközöm nincs idehaza, így szolíd bohózat volt a préselés, amely tökéletesen beleillet az év eleji lazításba. A munka eredménye fél ballon must, és egy fél lábos borban ázó cefre.

Borkészítés

Borkészítés

Nagy választékkal állunk rendelkezésére, amennyiben bor és pálinka gyártáshoz keres üvegeket. Üvegeink kíváló minőségűek, nagyrészük hőálló, melyek a könnyebb munkát teszik lehetővé. Laboratóriumi kémcsővek,erlenmeyer lombikok és különböző laborban használatos tárgyakat is árusítunk. Itt mindent egyhelyen megtalál, amit az alkoholgyártás folyamán használni tud. Ezenkívül még üvegkádakból is nagy választékunk van, vagy a különböző folyadékok tárolásához mindenfajta méretű edényeink is vannak. Amennyiben ajándékot keres valamilyen alkalomra, remek ajánlataink vannak arra is. Látogasson el weboldalunkra, ahol a különböző termékeinkkel megismerkedhet.

Könyv: Boremberek

Könyv: Boremberek

Ez egy rendkívül átfogó, exkluzív kiadású könyv a Boremberekről, borszakmáról, borkészítés mestermunkájáról, és körülményeiről. A neves borembereket a tanulóévekről, borászati filozófiájukról és a szőlőben, valamint a pincében alkalmazott titkaikról is faggatták a szerzők. Az írások mellett a fotók is sokat megmutatnak a szereplők egyéniségéből, és a képek segítségével újra elutazhatunk a legszebb magyar borvidékekre...

Tuti menü